martes, 31 de mayo de 2016

L'exploració espacial

Quina va ser la primera nau posada en òrbita?

Va ser l'Sputnik 1, llaçat el 4 d'octubre de 1957 per la Unió Soviètica. Aquesta nau va ser el primer intent no fallit de posar en òrbita un satèl·lit artificial al voltant de la Terra. L'Sputnik 1 va ser el primer de diversos satèl·lits llançats per la Unió Soviètica en el seu programa Sputnik, la majoria d'ells amb èxit.        

➤Qui va ser el primer ésser viu enviat a l'espai?

Alguns científics creien que els humans no podien sobreviure al llançament o a les condicions de l'espai exterior, per això els enginyers van voler veure primerament com responien els vols d'animals com precursors necessaris per a les missions humanes.
Així doncs l'Unió Soviètica va iniciar un pla basat en l'enviament d'una gossa anomenada Laika. Aquesta, es va convertir en el primer ésser viu terrestre en orbitar la Terra, ho va fer a bord de la nau soviètica Sputnik 2 el 3 de novembre de 1957, un mes després que l'Sputnik 1. La Laika va morir entre 5 i 7 hores després del llançament, bastant abans del planejat, es creu que a causa de l'estrés generat pel llançament.

Qui va ser el primer humà enviat a l'espai?

El primer ésser humà enviat a l'espai va ser Iuri Aleksèievitx Gagarin, el primer tinent de la Força Aèria de l'URSS, que va relitzar el prmer vol tripulat el 12 d'abril de 1961 a bord de la nau Vostok. El vol de Gargarin va consistir en només una òrbita a la Terra a una altitud de 315 km. En el moment en què es disposva a dur a terme la rentrada atmosfèrica va sofrir un gran problema ja què la capsula on és torbava no és va poguer desprendre d'una altra part de la nau i aleshores va començar a girar molt rapidament mentres entrava a l'atmosfera, aquest fet el va ajudar per gracies al moviment giratori la càpsula es va desanclar de l'altra part i quan es trobava a 7000 m de la superfície es va desfer de la càpsula i va acabar caient a la província de Saràtov, degut a un error en el sistema de frenada del paracaigudes.
Gargarin es va covertir en l'Heroi de la Unió Soviètica i va adqirir un gran reconeixement popular. Aquesta fama la va utilitzar per promocionar l'"heroïcitat" soviètica arreu del món.

No hay comentarios:

Publicar un comentario